Karadeniz’deki Kirlilik Tehdidi
Karadeniz’in Çevresi Atık İle Kirleniyor: Prof. Dr. Coşkun Erüz Uyardı
TRABZON – Karadeniz Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Coşkun Erüz, Karadeniz’in çevre ülkelerin atıklarıyla kirlendiğini belirterek, her yıl yaklaşık 100 bin ton atığın denize boşaldığını açıkladı. Karadeniz’in sadece fiziksel değil, kimyasal ve biyolojik yapısının da değiştiğini vurgulayan Erüz, atık kirliliğinin denizdeki balık popülasyonunu da olumsuz etkilediğini belirtti.
Karadeniz, çevresindeki ülkelerden gelen atıklarla giderek daha fazla kirleniyor. Prof. Dr. Erüz, “Karadeniz, Avrupa ve Asya arasında sıkışmış bir iç denizdir. Çevre ülkelerin atıklarıyla direkt olarak kirlenmektedir. Yaklaşık 100 bin ton plastik atığın denize boşaldığı Karadeniz, bu kirliliğin etkilerini hissetmektedir” dedi.
Plastik atıkların denize karışmasıyla ortaya çıkan kirliliğin, balık popülasyonu üzerinde de ciddi etkileri olduğunu belirten Erüz, özellikle kıyı dolgularının balıkların yaşam alanlarına zarar verdiğini vurguladı. Ayrıca, plastik ve diğer kirleticilerin varlığının, denizdeki canlıları da olumsuz etkilediğini ifade etti.
Prof. Dr. Erüz, yapılan mevsimsel izleme ölçümlerinin Trabzon kıyılarında su kalitesinin orta ve kötü sınıf olarak belirlendiğini açıkladı. En kirli sulardan biri olarak gösterilen Trabzon’da, akarsu ve kanalizasyon kaynaklı kirliliğin kontrol altına alınması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.